Pasākums “Maizes ceļš”. Maizes gudrība

Pasākums “Maizes ceļš”

Maizes gudrība

Kur sākas maizīte?

Mīkliņā.

Kur sākas mīkla?

Miltiņos.

Kur sākas milti?

Labībā.

Kur sākas labība?

Zemītē.

Kur sākas zeme auglīgā?

Zemes kopēja rociņā.

/Dz.Rinkule – Zemzare/

Maizīte ir viens no svarīgākajiem produktiem mūsu ikdienas ēdienkartē. Senākos laikos maizīti cepa gandrīz katrā mājā, tagad to dara maizes ceptuvēs. 2.oktobrī, sākumskolas skolēni pulcējās skolas zālē, lai uzzinātu kā maizīti sagatavo un cep tepat Valmierā, maizes ceptuvē “Liepkalni”. Uz tikšanos pie mums bija ieradušās divas ļoti jaukas Liepkalnu darbinieces – mārketinga vadītāja Ieva Zariņa un komunikācijas vadītāja Liene Kazerovska. Šoreiz vairāk runājām par rupjmaizes gatavošanu, jo latvieši vairāk ir rudzu maizes ēdāji, ne baltmaizes. Liepkalnos rupjmaizi cep ievērojot senas latviešu tautas tradīcijas (rupjmaize top dabiskā raudzēšanas ceļā, ar karstu ūdeni aplejot miltos samaltus rudzu graudus). Ieva Zariņa bija sagatavojusi ļoti labu prezentāciju par maizes gatavošanas procesu, stāstīja un rādīja cik dažādus maizes veidus cep Liepkalnos. Kopīgi noskaidrojām kādi pamatprodukti nepieciešami, lai izceptu maizīti, ko varam pievienot klāt mīklai garšas dažādībai, un kāpēc rupjmaize ir tik veselīga. Liene parūpējās par to, lai bez skatīšanās mēs varētu gardo maizīti arī degustēt. Bija sarūpēti tik daudz klaipiņi, lai mums visiem pietiktu ko nogaršot. Mēs baudījām daudzu latviešu iecienīto Pilngraudu maizi, Spēka rupjmaizi ar graudiem un bez graudiem, Dienas rupjmaizi un Sevišķo rupjmaizi. No baltajiem miltiņiem, ar miežu graudiem un bez cukura varējām nogaršot “Gudro saimnieci”. Degustējot izjutām cik bagātīga un dažāda ir maizes garša. Pēc tam vēl (pilnai laimei), katrs tika pie saldā našķa ar ābolu ievārījumu, Liepkalnu uzlīmītes un grāmatzīmes.

Liels paldies Ievai un Lienei par fantastisko, izglītojošo nodarbību! Paldies arī mūsu izturīgajiem skolēniem un skolotājām, kas piedalījās pasākumā.

Internāta skolotāja Gunita Mežule