Karjeras nedēļas 2024 apkopojums

No 7. līdz 11. oktobrim visā Latvijā jau 12. reizi notika Karjeras nedēļa, kuras tematika šogad bija “Izglītība un karjera ikvienam”. Dažādās interaktīvās aktivitātēs ikviens varēja apzināt, izvērtēt un iegūt zināšanas kā atbalstīt iekļaujošas sabiedrības veidošanu, kurā ikvienam neatkarīgi no dzimuma,vecuma, veselības stāvokļa ir iespējas un tiesības izvēlēties, plānot un īstenot sev atbilstošu izglītību un karjeru .

Arī Valmieras Gaujas krasta vidusskolas- attīstības centra izglītojamie, kopā ar pedagogiem, piedalījās dažādās aktivitātēs:

1.-4. kl. skolēni aktīvi piedalījās zīmējumu konkursā “Sapņu profesijas!”.

8.-12. kl. skolēni klases stundā diskutēja par tēmu “Izglītības iespējas ikvienam”, par to kas ir iekļaujošā izglītība un kādi šķēršļi un grūtības var apdraudēt  cerēto izglītības un karjeras plānu,kā tos pārvarēt,kur saņemt palīdzību, padomus.

10.- 12.kl. skolēni tematiskā stundā  “Tikšanās ar īpašu cilvēku!”attālināti tikās ar veiksmīgu personību, cilvēku ar dzirdes traucējumiem Sergeju Sokolovu , kurš dalījās savā pieredzē, kā izvirzīt mērķus un tos sasniegt dzīvē, kā veidot veiksmīgu karjeru, pārvarot dažādus šķēršļus un būt laimīgam.Viņš pastāstīja, ka pēc vidusskolas ir mācījies Rīgas Valsts tehnikumā un ieguvis automehāniķa profesiju, bet šobrīd studē apvienotajā Rīgas Stradiņa universitātē un Sporta akadēmijā par fizioterapeitu un veiksmīgi mācības 4.kursā savieno ar masiera darbu.

5.-9. kl. skolēni, 8. oktobrī Empātijas dienas ietvaros, piedalījās interaktīvā “Empātijas spēlē”, ko vadīja skolas psiholoģe Līga Vaite.

6.a, b kl. skolēni sociālo zinību stundā iepazina interaktīvo spēli “ParProf” profesiju iepazīšanai un uzzināja, kādas nepieciešamas zināšanas un prasmes nepieciešamas katrā profesijā.

12.kl. skolēni tēmas “Vienlīdzīgas tiesības un iespējas darba tirgū” ietvaros Sociālo zinību II stundas ietvaros, piedalījās tiešsaistes karjeras stundā “Darba tiesības”, ko vadīja Ivo Krievs- Eiropas personas datu aizsardzības specialists, Zvērināts advokāts, Latvijas Sertificēto personas datu aizsardzības specialists, asociācijas dibinātājs un valdes loceklis, Biznesa augstskolas Turība lektors un absolvents, kas dzimis un audzis Valmierā.

5.-6.kl. skolēni piedalījās VAA konkursā “ Darba vide mums apkārt” , kur konkursa ietvaros , devās uz  vienu uzņēmumu ar mērķi izpētīt vides pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, labbūtību un noskaidrot  kāda ir tās nozīme darba dzīvē .Noslēgumā apkopoja iegūto informāciju .

5.a kl. skolēni apmeklēja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldi Valmierā, bet 6.a, b klases skolēni apmeklēja Valsts Ugunsdzēšanas un glābšanas dienestu Valmierā.

7.-12.kl. skolēni piedalījās VAA konkursā  “ Darba vides dažādība” , kur  konkursa ietvaros devās ekskursijās uz Valmieras novada uzņēmumiem ar mērķi pētīt  pašvaldības atbalstu cilvēkam ar speciālām vajadzībām,izzināt darba iespējas Latvijā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, pieejamos atbalsta veidus, apkopot dažādas darba vides- darbs telpās,darbs dabā u.c.

6./7. un 8. kl. skolēni viesojās reklāmas firmā  “Artifex Pluss” , kas darbojas jau 20 gadus reklāmas jomā.Uzņēmums  ir daļēji slēgts. Klientu pasūtījumus pieņem sekretāre, bet ražošanas telpās uzturas tikai uzņēmuma darbinieki. Uzņēmumā strādā 9 cilvēki – 7 sievietes un 2 vīrieši . Ražošanas procesā var strādāt cilvēki ar īpašām vajadzībām, ja ir labas zināšanas IT jomā un datorgrafikā.Skolēni guva ieskatu uzņēmuma darbībā, ieguva informāciju par cilvēku ar īpašam vajadzībām iespējām strādāt šajā uzņēmumā. Skolēniem bija lieliska iespēja praktiski unradoši padarboties, izgatavojot sev piespraudītes!

8.a, b kl. puiši viesojās uzņēmumā “ Bitus Latvia Sia”,kas ierpiekš bija pazīstams  ar nosaukumu “Byko Lat Sia”, kas dibināts 1993.gadā un ir viens no lielākajiem koksnes apstrādes uzņēmumiem valstī.Produkciju eksportē uz daudzām valstīm pasaulē. Šobrīd uzņēmums pieder  islandiešu ģimenei.Bitus ražotne ir arī Cēsīs. Jaunieši uzzināja, ka valmierā pārstrādā zāģmateriālus, veic pēcapstrādi, gatavo koka durvis un logus, moduļu un karkasu mājas, kokskaidu granulas.Uzņēmumā strādā apmēram 300 cilvēki.Uzņēmuma ir tendence paplašināt savu darbību.Puiši varēja vērot kā notiek kokmateriālu pārstrādes procesu un noskaidroja, ka viņi varētu strādāt  logu un durvju ražotnē.

8.a, b kl.meitenes viesojās Valmieras grāmatnīcā “Zvaigzne”, kur iepazina un izmēģināja dažādus darbus, ko ikdienā jāveic grāmatnīcas darbiniecēm.

8.a kl. skolēni  apmeklēja uzņēmumu SIA “SAARBERRY”, kas nodarbojās ar meža velšu uzpirkšanu un pārdošanu.Skolēni tikās ar uzņēmuma vadītāju, aktīvi iejutās darbinieku lomā , līdzdarboties , uzdot jautājumus , jauki pavadīt laiku un uzņemt dabiskos vitamīnus.

9.a kl. skolēni viesojās Valmieras integrētajā bibliotekā Darba vides dažādība Valmieras Integrētajā bibliotēkā, kas ir Latvijā jauna pilsētas un reģionālās augstskolas

bibliotēku sadarbības forma. Visu paaudžu valmieriešiem, studentiem un akadēmiskajam personālam tiek piedāvāts plašs pakalpojumu klāsts šodienas vajadzībām atbilstošās telpās ar labu informācijas tehnoloģiju nodrošinājumu. Bibliotēka ir zināšanu centrs un sabiedrības tikšanās vieta.Bibliotēku izrādīja, par to pastāstīja un uz mūsu jautājumiem atbildēja Vidzemes Augstskolas bibliotēkas direktore Evita Lantrāte. Viesojoties bibliotekā jaunieši  saprata, ka ir daudz domāts par jebkura bibliotēkas apmeklētāja labbūtību, jo ir grāmatu saņemšanas pakomāts, grāmatu nodošanas kaste, būdiņa telefonsarunām, lifti, datorlasītava, grupu telpas un individuālās telpas mācībām, iespēja attālināti pasūtīt grāmatas, galda spēles, pasaku istaba bērniem, lasīšanas nodarbības kopā ar suni un varētu saukt vēl, un vēl… Bibliotēka –jauka vieta mācībām, lasīšanai un atpūtai.

9.,10.-12. kl. skolēni viesojās uzņēmumā “Valpro”, kur iestādes pārstāve iepazīstināja ar uzņēmuma darbību un produkciju, darba apstākļiem un pastāstīja par darba iespējām.

12.kl. skolēni viesojās Valmieras dramas teātrī, lai noskaidrotu skaņas kvalitātes pieejamību , cilvēkiem ar dzirdes problēmām. Noskaidroja, ka izrādēs ir pieejami subtriti un  zālē ir izveidota dzirdes cilpa.

Arī vecāki tika aicināti mācīties un piedalīties VIAA tiešsasites diskusijā “ Mūžizglītība- vai nepieciešama un pieejama ikvienam?” , kas notika 10.oktobrī plkst.18.30

10.-12. Kl. skolēniem šoreiz neizdevās piedalīties VAA paneļdiskusijā “izStāsti!”, jo sakrita ar “Labo darbu nedēļā” ieplānoto pasākumu “Zirgu staļļa apmeklējumu Valmiermuižā”, bet arī tas ir vistiešākā mērā saistīts ar karjeras iespējām un rehabilitācijas terapiju bērniem ar īpašām vajadzībām.

10.-12.kl. skolēni kampaņas “Mācies būvniecību!” ietvaros,tika uzaicināti apmeklēt Latvijas valsts meži jauno un inovatīvi būvēto koka biroja ēku  Klientu apkalpošanas centra jaunbūvi Valmiermuižā. Piedaloties uzņēmuma “Selva Būve” pārstāvēm Ligijai Āboliņai un Lolitai Platpīrai iepazina koka būvelementu daudzveidīgu pielietojumu ēkas būvniecībā, tā lietošanu nesošajās konstrukcijās un augstvērtīga dizaina elementos iekštelpās.Koks ir Latvijas būvniecības nākotne, jaunāko tehnoloģiju būvelementi ir gan ugunsdroši, gan noturīgi pret laika apstākļu ietekmi un no tiem veidojamas ēkas ar pievilcīgu arhitektūru.

Jaunieši ieguva vērtīgu informāciju par būvniecības jomā saistīto speciālistu kompetenci, atbildības jomu un praktiskos ikdienas darbus dažādās būvniecības stadijās –  inženieri, būvkonstruktori, arhitekti, būvniecības tāmētāji, mikroklimata speciālisti, projektu un būvdarbu vadītāji. Būvniecības speciālistu dzīve ir bez rutīnas, jo katras darba dienas pienākumi ir atšķirīgi.

9.,12. klases skolēni vēl nākošajā nedēļā turpinās veidot Infografikas par tēmu “Mana nākotnes profesija un kur to var apgūt?”, sadarbībā ar datorikas skolotāju Aigaru Einbergu.

Nedēļas ietvaros 5.-12.kl. skolēni varēja piedalīties digitālajā Karjeras Nedēļas viktorīnā un atbildēt uz pedagoga karjeras konsultanta Lolitas Eklones  3 jautājumiem. Skolēni aktīvi piedalījās  , bet  viktorīnas  uzvarētāji ir Monta Boka (6./7.kl./, Markuss  Kalniņš (8.a kl.) un Anna Marija Tukiša(12.kl.)

PALDIES VISIEM PEDAGOGIEM UN SKOLĒNIEM PAR AKTĪVU PIEDALĪŠANOS DAUDZVEIDĪGĀS KARJERAS NEDĒĻAS AKTIVITĀTĒS!

Paldies arī par atbalstu skolas administrācijai, jo visi kopā mēs esam komanda!

Informāciju apkopoja-  pedagogs karjeras konsultants  Lolita Eklone