Ziemassvētku tirdziņš sākumskolā

Kā katru gadu, ar lielu prieku un nepacietību, sākumskolas skolēni gaidīja Ziemassvētku tirdziņu. Beidzot pienāca 6. decembris, kuram skolēni ar vecākiem sāka gatavoties jau pirms ilgāka laika. Nemaz nebija tik vienkārši izdomāt pašdarinātus izstrādājumus, kuri citiem patiktu un nemaksātu pārāk dārgi, bet galvenais jau ir pats darba process kopā ar vecākiem vai skolotājām klasēs.

Pasākums Ziemassvētku tirdziņš iekļauts projektā “Mana dažādā-vienīgā Latvija”. Tirgošanās notika skolas zālē. Šogad bērnus pārsteidza un pasākumu vadīja enerģiska čigāniete un Laimes lācis no Sūnu ciema. Sākumā nedaudz parunājām, ka tirgojoties jāpielieto skolā apgūtās zināšanas matemātikā (jāprot norēķināties par pirkumu un pareizi izdot atlikumu).

Skolēniem bija jānosauc senlatviešu pazīstamākās, tradicionālās maskas – garā sieva, nāve ar izkapti, lācis, zirgs, dzērve, vilks, kaza, lapsa, gailis. Tiem, kas prata nosaukt maskas, tika pa gardam ābolam.

Pēc tam čigāniete piedāvāja pazīlēt nākotni skolotājām. Tas izraisīja lielu jautrību, jo visiem interesēja, ko skolotājas saņems Jaunajā gadā (cita mašīnu, cita sirsniņu vai gredzenu).

Pēc tam sākās pasākuma galvenā daļa, tirgošanās. Tāda rosība sen nebija redzēta. Visu klašu skolēni bija sagatavojuši kaut ko tirgošanai. Kā tikai tur nebija – dažādi suvenīri, kartiņas, rotas, gardi našķi, kūkas, cepumi, pelēkie zirņi, āboli, un daudzas citas noderīgas lietiņas. Īpaši gribas paslavēt Lauru Buzuku ar mammu, kuras bija izgatavojušas burvīgas, košas eglītes.

Kamēr noritēja intensīva tirgošanās visiem tika piedāvāts karstais ziemas dzēriens. Tas bija tik gards un smaržīgs, ka dažs labs gāja pa vairākām reizēm pēc dzēriena.

Varam teikt, ka mūsu Ziemassvētku tirdziņš skolā noritējis veiksmīgi. Kāds priecājās par iertirgoto naudu, kāds par iegādātajām lietām un kārumiem, bet galu galā visi bija apmierināti un laimīgi.

Liels paldies visiem vecākiem, kas piedalījās skaisto suvenīru gatavošanā, čaklajiem, radošajiem tirgotājiem, pircējiem, skolotājām par jauko, aktīvo un rosīgo pēcpusdienu un Gunai ar Mārtiņu par mums sagādāto Ziemassvētku mūziku!

Internāta skolotājas: G.Gumbre un G.Mežule