Erasmus+ projekts Turcijā

“PRASMJU PILNVEIDOŠANA RADOŠI RISINĀT MATEMĀTIKAS UZDEVUMUS AR SPĒĻU PALĪDZĪBU”

 

Novemrī uz Turcijas galvaspilsētu Ankaru devās četri skolēni no 6. klases- Paulis Reinalds, Linda Gailīte, Armands Apinis un Agate Zariņa no 9. klases un mēs- skolotājas Larisa Zakrevska un Guna Radziņa, lai piedalītos starptautiskā Erasmus+ matemātikas projektā.

Projektā piedalījās skolēni vēl no 4 valstīm- vēl viena komanda no Turcijas, no Spānijas, no Portugāles un no Rumānijas, lai skolēni apgūtu dažādas prasmes un interesantus veidus, kā risināt matemātikas uzdevumus. Mūsu Gaujas krasta skolas skolēna prezentēja mūsu valsti un skolu, un nedēļas garumā piedalījās dažādās ar matemātiku saistītās aktivitātēs- rēķināja galvā un rakstos, svēra un mērīja, salīdzināj masu un garumu, sportoja, dejoja, sarunājās ar citu valstu bērniem, meklēja dažādus saziņas veidus- ja nezināja kādu vārdu angļu valodā- talkā ņēma tehnoloģijas, un saruna varēja turpināties.

Pēcpusdienās, kad prāti bija piekusuši, devāmies baudīt turku nacionālos, gardos ēdienus- ēdām visādu veidu kebabus, augļus, dārzeņus, visi nogaršojām balto, kefīram līdzīgo dzērienu airānu. Pēc gardajām maltītēm mūs iepazīstināja ar Ankaras nozīmīgākajām apskates vietā- pabijām Turcijas lielākajā skaistajā un greznajā bibliotēkā, kur vecākajai grāmatai ir vairāk kā 2000 gadu, bijām mošejā, kur varējām arī vērot vietējo cilvēku lūgšanu rituālu, izstaigājām vareno turku tautas varoņa Ataturka memoriālu un vēl daudzās skaistās vietās…

Visas nedēļas garumā par mums rūpējās un atbalstīja vietējie skolēni un skolotāji. Tā nu arī sadraudzējāmies ar Berenu un viņas klasesbiedriem, viesojāmies viņas jaukajā namā pie viņas ģimenes- māmiņa bija mums pagatavojusi izcilu turku maltīti no deviņiem ēdieniem, spēlējām spēles, zīlējām kafijas biezumos un izbaudījām jauko atmosfēru, vēlu vakarā Berenas tētis parūpējās par mūsu nokļūšanu atpakaļ viesnīcā.

Esam atgriezušies ar lielāku pieredzi matemātikā, ar pilnu galvu iespaidiem no redzētā, ar pārliecību, ka jāmācās un jāmācās angļu valoda un , protams, ar draudzību sirdīs.

Mēs mīla Turciju!

Sk. Guna