#NEKLUSĒ! skolēniem

Sveiks, skolēn!

Vai ir bijis tā, ka:
– kāds skolēns Tev ilgstoši dara pāri, Tu jūties slikti, bet baidies par to runāt ar citiem?
– redzi, ka kādam citam skolēnam dara pāri, bet nezini, ko darīt?
– Tu aizskar un dari pāri citiem, vēlies mainīt savu rīcību, bet nezini, kā?

No šī mācību gada Tava skola sadarbojas ar sociālo projektu #Neklusē, kura mērķis ir mazināt mobingu skolā, nodrošinot skolai risinājumus mobinga mazināšanai.

Mobings ir atkārtota, mērķtiecīga rīcība bērnu vidū grupā, lai pazemotu vienu vai vairākus bērnus, nodarot fizisku kaitējumu vai ietekmējot emocionāli (apsaukāšana, ignorēšana, neiekļaušana grupā, pazemošana internetā). Mobings vienlīdz negatīvi ietekmē visus iesaistītos – cietušos, pāridarītājus un vērotājus. Tādēļ, ja Tavā klasē ir mobings, aicinām Tevi iesaistīties tā novēršanā un piedalīties #Neklusē aktivitātēs:

  • Lai labāk izprastu situāciju skolā, šī mācību gada septembrī saņēmi uzaicinājumu piedalīties aptaujā un atklāti atbildēt par mobingu skolas vidē.
  • Mācību un klases stundas. Lai mobingu mazinātu un laicīgi novērstu, ir svarīgi izprast sevi, savas emocijas, citus klasesbiedrus, tādēļ sociālo zinību un klases audzināšanas stundās būs nodarbības, ko vadīs audzinātāja, izmantojot #Neklusē mācību metodoloģiju.
  • Neklusē mobilā lietotne. Vai ir bijušas situācijas, kad vēlies vērsties pēc palīdzības, bet nejūties droši to drīt klātienē? 50% skolēnu, kuri cieš no mobinga, nemeklē palīdzību. Tādēļ mēs nodrošinām skolēniem #Neklusē mobilo lietotni, caur kuru Tev ir iespēja uzsākt saraksti ar Pusaudžu resursu centra psihologu un saņemt atbalstu. Sarakste būs anonīma – psihologs saņems tikai informāciju par Tavu skolu, klasi, kā arī Tavu ziņu. Neklusē lietotne pieejama app store, google play.
  • Pasākumi skolēniem. Septembra beigās notika tiešsaistes pasākums, kurā ar blogeri Niklāvu Mičeli un pusaudžu psihoterapeitu Nilu Konstantinovu runājām par mobingu, kā skolēniem rīkoties, lai mobingu mazinātu un novērstu. Tiešsaistes ieraksts šeit:https://youtu.be/tH8XQz6epKY

Uzzini vairāk par sociālo projektu #Neklusē un, ja Tev ir papildus idejas, kas palīdzētu mobingu mazināt, raksti mums: mājaslapā, facebook, instagram, youtube

Sociālā projekta #Neklusē komanda – Marika Andžāne, Laura Noor, Ance Kancere

 

Materiālu sagatavoja projekta koordinatore skolā Daiga Kīna

04.10.2021.